Livsnjutare på ålderns kant

Som de flesta av er vet så är vi lite av livsnjutare, mannen och jag. Det tycker jag definitivt är en schysst definition av vårt liv. Vi reser en hel del, vi dricker och äter gott och vi försöker vårda vårt förhållande med lite guldkorn här och var. Sen är det inte alltid som saker är bra, det ska Gudarna veta 🙂

Även solen har sina fläckar, Fröken Groda likaså.

I dagens Metro så läste jag en artikel om ett äldreboende på Söder här i Stockholm. Borgarhemmet heter boendet som ligger vid Högalid och det verkar vara ett äldreboende som jag faktiskt skulle kunna tänka mig när jag inte klarar av att bo själv med min man. Boendet drivs idag av Stiftelsen Stockholms Borgerskaps Enkehus och Gubbhus.

Man behöver självklart ett beslut från kommunen att man inte är kapabel till att ta hand om sig själv och sen är det bara att ställa sig i kö till detta fashionabla boende. Enligt artikeln är det 107 som står i kö för tillfället och det är ungefär 1 års kötid. Detta måste ju betyda att omsättningen av ”gäster” är ganska så hög. Skulle det vara så att man får ett avslag från kommunen så går det bra att betala själv för sitt boende om man har möjlighet att betala 55 000 kronor i månaden. Dom har ungefär 20 boende som betalar för sig själva.

Borgarhemmet har rötter från 1700-talet som även visar sig i interiören. De äldre får sin tvätt struken och märkt med sigill, serverade mat av personalen som har svart/vit serveringsklädsel och de har tillgång till salonger och bibliotek som dessutom har öppna spisar. De boende får själva välja vad de vill ha för dryck serverad till sin mat, kanske ett glas vin på en onsdagskväll eller en kall öl till helgen.

Vid en intervju med en av deras äldsta gäster, Malla Sörensson 104 år, så framgår det att Brogarhemmet har fått en donation på 9 miljoner kronor som oavkortat skulle gå till deras Rosenträdgård. Donationen kom från en tidigare gäst på Borgarhemmet. Malla bor i en lägenhet högst upp i huset och har en underbar utsikt över Riddarfjärden. På fredagarna samlas alla boende för att ta en drink i salongen, eller i trädgården när vädret tillåter. Hennes favoriter är en Dry Martini under vintertid och på sommaren tar hon sig gärna en Campari med juice.

Det verkar vara ett underbart boende och vi som livsnjutare idag, skulle förmodligen passa in där som handen i handsken. Om vi nu inte flyttar till varmare breddgrader förståss 🙂

Ha en bra torsdag // Fröken Groda

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

20 kommentarer till Livsnjutare på ålderns kant

 1. sarahmara skriver:

  Tokgroda…planera planera…Får vi ålderdomhemmets matlista snart?? Trerätters på helgerna är det väl, annars får du tänka om=) kramizar

  Gilla

  • MissKermit skriver:

   JAg var inne på deras hemsida faktiskt och de hade en matsedel utlagd på sidan. Men någon trerätters var det inte men dock dessert VARJE dag.

   Gilla

 2. Lindalou skriver:

  Det lät jättehäftigt. På alla andra boenden är det som om de liksom slutar att leva. Det finns inget att göra. Så där vill jag med ha det om jag blir gammal.

  Gilla

  • MissKermit skriver:

   Visst är det så. Jag vill fortsätta leva när jag blir gammal och bor på hem. Vi är ju nästan lika gamla så vi kan ju sitta där på Borgarhemmet och snacka lite bloggminnen 🙂

   Gilla

 3. marre67a skriver:

  Vilket underbart boende. Man skall ha det gott vid ålderdomens dagar och bara må bra. Appropå att vara morgonpigg,,,det får jag allt klura på :).

  Gilla

  • MissKermit skriver:

   Håller med… Den dagen jag blir gammal och inte bor i värmen så har jag råd att betala för både mig och mannen så vi kan bo där :-)))

   Gilla

 4. Tummelunsen skriver:

  Nu blev jag lite nostalgisk… *suck*När jag var i tonåren (det var mycket lääänge sen) så jobbade min mamma vid Högalid på det där hemmet. Då på den tiden hette det ”Borgerskapets Änkehus”. Där bodde det rika änkor och de hade det otroligt bra och levde gott. Inte alla förunnat.Ha det gott! / Rozie

  Gilla

  • MissKermit skriver:

   Såååå länge sen tror jag inte det var *blinkar* Lycko dom som har den möjlighet att hamna på ett sånt hem vid den ålder man behöver ”tas om hand”

   Gilla

 5. Pinglan skriver:

  Låter som ett trivsamt äldreboende.Härligt att du och din man är så bra på att njuta av livet.Önskar dig en skön fredag och en trevlig kommande helg!

  Gilla

 6. Maj-san skriver:

  Dit vill jag också flytta, jisses rena himmelriket för oss livsnjutare, jodå jag tillhör den kategorin också även om jag inte är ute och reser, men det bor en gourmet i mig, ler stort.många kramar

  Gilla

 7. Tant Otto skriver:

  Så skulle det se ut på fler boende lilla Groda…då skulle man inte behöva ängslas över att bli gammal!Man slutar ju inte leva och ha livsglädje för att man blir äldre…nää man vill ju fortfarande ha lite guldkant på tillvaron…det är livskvalite fröken Groda…det ska vi eftersträva, atyt ha ett så värdigt liv som möjligt!!!!Stor kram från ottotanten!!

  Gilla

  • MissKermit skriver:

   Absolut, det borde vara en självklarhet att få ha en ordentlig livsglädje vid ålderns kant. Vi ska kunna få dö med värdighet.

   Gilla

 8. Annica skriver:

  Ja man får väl bara hoppas att det över huvud taget finns kvar någon som jobbar inom vården när vi behöver hjälp, med dagens indragningar känns det tveksamt!Hoppas du har en bra lördagkram

  Gilla

  • MissKermit skriver:

   Mmm, det verkar bli så dessvärre. Men vi har ju måååånga år kvar så vi kanske har lyckan att hamna på ett sådant här härligt ställe.

   Gilla

 9. Madonnan skriver:

  Det låter väldigt trevligt att sluta sina dagar där…Kram o ha det bra!

  Gilla

 10. Ewa. skriver:

  hej Fröken =) Har du haft en bra helg ? Kraaam

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s