Behöver HJÄLP…. Matteproblem

Igår skulle sonen rätta lite fel i hans matte och då dök en problemfråga upp som han hade fel på. Jag var tvungen att gå och fråga hans storasyster om hjälp men hon kom inte ihåg hur man räknade men kunde konstatera att han hade fel i alla fall. Själv tyckte jag att det var rätt och flera andra jag talade med tyckte detsamma. Snacka om att man känner sig dum när man inte grejar en mattefråga som 4:an har i läxa…

Här är problemet:

Pappa Håkan och dottern Karin är tillsammans 54 år. När Karin föddes var pappa 30 år. Hur gammal är Karin?

SNÄLLA HJÄLP FÖR JAG FATTAR INTE…. 24 år är fel kan jag säga, om nu inte fröken gjort fel 😉

// Fröken Groda

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

24 kommentarer till Behöver HJÄLP…. Matteproblem

 1. alexandra skriver:

  svaret bör ju vara 23. man föds ju inte som en ett åring. rent logiskt tycker jag att det är 23. jag antar att denna uppgiften är en kluring som handlar om logik iställetför matte. men något annaat kan jag inte komma att tänka på.

  Gilla

 2. Aylala skriver:

  Om Karin hade varit 24 år och pappan var 30 när hon föddes hade ju HAN varit 54 (24+30) nu. Dvs. de hade varit 78 år (24+54) tillsammans. Ni har kanske läst fel i frågan? 🙂

  Gilla

 3. Herr och/eller Fru S skriver:

  Läs igenom frågan en gång till pappan är väl inte 30 nulängre…dom är tillsammans 54 år gamla. Det har alltså inte gått 24 eller 23 år sedan dottern föddes.//Herr S

  Gilla

 4. alexandra skriver:

  ja men guuud så dumt. 😛 smart aylala! haha

  Gilla

 5. Kan Karin vara 12 år kanske? 🙂

  Gilla

 6. Herr och/eller Fru S skriver:

  Så Alexandra vad tror du om 54-30=24 och att sen dela det svaret med två. Jag tror Karin är 12 år gammal.//Herr S

  Gilla

 7. alexandra skriver:

  hahah ja det är sant. 12. Det sa jag ju!! hahah. Jag ville inte skryta med mina kunskaper bara. tänkte att någon annan skulle få glänsa lite 😉 omtänksamt va? 😀 hahah

  Gilla

 8. Herr och/eller Fru S skriver:

  Det är tur att du finns alexandra som ser till att vi andra får synas lite. :-D//Herr S

  Gilla

 9. virknålen skriver:

  ursäkta, men vart i problematiken står det att man ska dela 24 med hälften? *dock inget mattegeni*

  Gilla

 10. Peter skriver:

  @ virknålen. De är två personer, det är därför man delar med två..

  Gilla

 11. *CatEye* skriver:

  Båda har ju blivit 12 år äldre så pappans 30 år vid födsel + dotterns 12 år + pappans 12 år blir ju 54 🙂 Man får dela de 24 åren som är det totalt återstående för dessa två personer. Om det hade varit tvillingar som man skulle gissa ålder på hade man fått dela med 3.

  Gilla

 12. Herr och/eller Fru S skriver:

  Virknålen…Deras gemensamma ålder är 54 år, fadern var 30 år när han blev pappa till Karin dvs deras gemensamma tid är 54 år minis dom åren fadern var när Karin föddes dvs 30Så 54-30 ger 24 år som är deras gemensamma tid, för att få fram åldern måste man alltså dela upp det på Fadern och Karins delar, dom är två alltså delar man 24 med 2 och får då fram siffran 12.Blev det väldigt rörigt eller lyckades jag förklara det på ett tydligt sätt.//Herr S

  Gilla

 13. virknålen skriver:

  det är fan att man skäms… att man inte ens fixar ett enkelt matteproblem, alltså, det är ju helt logiskt nu när jag har fått det förklarat, det är ju två personer… jisses…

  Gilla

 14. MissKermit skriver:

  Tack alla, jag verkar inte vara ensam om att känna mig dum iaf ;-)Jag som hade en 5:a i matte när jag gick ut 9:an, borde skämmas mer än jag gör verkligen. Det är ju helt logiskt när man väl får det förklarat. Man stirrar sig väl blind på helt fel saker.På mitt jobb var folk lika frågandes kan jag lova.TACK !!

  Gilla

 15. pernillas blogg skriver:

  Tur du fått svaret heheSkakar på huvudet och undrar om jag är helt dum i huvudet. Vad svår matte för en tioåring!Min Julia är 10 och tack o lov är pappan i det här hushållet bättre på matte än jag =)Önskar dig en fin torsdagkram

  Gilla

 16. Herr och/eller Fru S skriver:

  Ofta är det ju som man inte läser hela frågan inte tänker efter vilka tal det är jag skall använda och hur. Man tar dom talen som står där och använder dom //Herr S

  Gilla

 17. Mumlans Ränder skriver:

  54-30=2424/2=12Tänker jag fel nu?

  Gilla

 18. Herr och/eller Fru S skriver:

  Du tänker helt rätt Mumlan,,,men du har ju redan fått svaret….Du kunde ju tjuvläsa hos oss andra.//Herr S

  Gilla

 19. pernillas blogg skriver:

  Ja det stämmer nog som dom säger..Hjärnan ska användas..Min är hel tom nu.Jag är inget mattegeni..Men jag fixade det jag behövde kunna i skolan.Nu använder jag miniräknare=)Men den hjälpte mig inte med det här talet =Okram

  Gilla

 20. Rok skriver:

  Eller så tar man fram åttans kurs och gör det hela med en ekvation:Karin är nu X år gammal.Pappa är nu X+30 år (han är alltid 30 år äldre än Karin)Tillsammans är dom 54 år, alltså är (tillsammans betyder + i mattespråk)X+(X+30)=542X+30=542X+30-30=54-30 (vi gör samma sak på båda sidor om likhetstecknet)2X=24 (dela båda sidor med 2 för att ‘få bort’ 2:an)X=24/2=12Så, nu kan ni hjälpa era tonåringar med ekvationer också!

  Gilla

  • MissKermit skriver:

   Huuuaaa !!Ekvation är ju inte mitt starka ämne ;-)Det är något jag inte hajar ett skit av dessvärre. Dottern går i 7:an och det känns så fel o inte kunna hjälpa henne med detta. Den som kan få mig att haja ekvation är verkligen värd Nobelpriset 😉 Ha en bra dag // Tess

   Gilla

 21. Herr och/eller Fru S skriver:

  Rok..Ett klokren kommentar. Fan att jag inte tänkte på det.//Herr S

  Gilla

 22. Aratrika :p skriver:

  Assa man ska först räkna ut 54-30 o det blir ju 24.Sen delar man det på 2 och då blir det: 24/2=12. 30+12= 42 och då kan man tänka 54-42 och det blir ju 12. Assa blir dotter 12 år gammal.Hoppas du fattar gjorde det ganska komplicerat :p <3Kram

  Gilla

 23. Aratrika skriver:

  HejsanDe bara bra me mej :)hörde att Amanda blev sjuk o det var synd att hon nt kunde kma på lördag 😦 men hoppas att hon kommer imån iaf. Det låter inte som Charlie, höhö <3Man kan ju hoppas att det blir en vana och att han inte sitter 24 7 framför datan 😉

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s